ADAS (Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemi) Nedir?

Kategori: Genel Tarih:

ADAS yani Gelişmiş Sürücü Asistan Sistemi yeni nesil araçlara yerleştirilmiş daha güvenli ve konforlu bir sürüş için tasarlanmış sensör, kamera ve radarlar bütününün oluşturduğu bir sistemdir.

ADAS Sistemi muhtemel kazalardan kaçınmanız, sürücü hatalarını en aza düşürme, ve ani refleks gerektiren durumlarda bir ön uyarıcı olarak sürüş sırasında önemli görevler üstlenir. Sürüş esnasında radar,kamera ve ultrasonik sensörlerden gelen veriler yüksek hızda işlenir ve herhangi bir tehlike durumu önceden tespit edilir. Tespit edilen riskli duruma karşılık araç tipine göre adas sistemi farklı aksiyonlarla ya sürücüyü uyarır yada tehlikeyi azaltacak fiziki müdahalelerde bulunur.

ADAS sistemini örnekleyecek olursak şerit takibi, çarpışma önleyici, takip mesafesi koruyucu sistemlerin hepsi adas sisteminin bir parçasıdır. ADAS sistemi aracınızın mekaniği ve elektroniği ile eşzamanlı çalışır. Yani sürüş sırasındaki hızınız, tekerlek posizyonları, yol koşulları gibi dış etkenler ADAS sisteminin karar vermesinde öncelikli rol oynayan etkenlerdir. Bu noktada aracınızda kalibre edilmiş ADAS verilerinde bir değişme olduysa ADAS sistemi karar mekanizmasında hatalar yapabilir. Bu sebeple özellikle kaza-darbe gibi kalibrasyonu bozabilecek durumların oluşması halinde ADAS sisteminizin düzgün çalışmaya devam etmesi için kalibrasyonlarının kontrol edilmesi gerekir.

ADAS Kalibrasyonu Nedir ? 

ADAS kalibrasyonu; aracınızdaki mekanik ve elektronik düzenin ADAS sistemindeki veriler ile en düşük hata payında buluşturulma olayıdır. Bu işlem için Launch X431 Pro4 Lite gibi bir ADAS kalibrasyon cihazına ve isteğe bağlı olarak ADAS Kalibrasyon Kitine ihtiyacınız vardır.
Bu işlem iki farklı şekilde yapılabilir.

Dinamik Adas Kalibrasyonu

Dinamik ADAS kalibrasyon işlemi için ADAS kalibrasyon kitine ihtiyacınız yoktur. Dinamik ADAS Kalibrasyonu aynı zamanda Mobil ADAS kalibrasyonu olarakta bilinir. Adından da anlaşılacağı gibi Mobil ADAS Kalibrasyonu; araç yoldayken belirli hız ve belirli yol koşullarında sadece ADAS kalibrasyon cihazı kullanarak yapabileceğiniz kalibrasyon methodudur. Hızlı ve güvenilir bir yöntemdir.

Statik ADAS Kalibrasyonu

Statik ADAS Kalibrasyonu; aracınızın belirli bir ışık ve mesafenin bulunduğu bir ortamda ADAS kalibrasyon kiti ve ADAS Kalibrasyon Cihazı ile hareket ettirilmeden kalibre edilme işlemidir. Bu işlem ADAS kalibrasyonun kitinin markalara özel yol koşullarını tanımlayan ADAS Kalibrasyon Desenleriyle gerçekleştirilmektedir. Bu işlem genelde kaza sonrası şiddetli kalibrasyon bozulmalarında uygulanmak üzere tasarlanmış yüksek hassasiyetli bir ADAS kalibrasyon işlemidir.

 

ADAS Kaynaklı Hata Kodları Hata Lambaları ve Kalibrasyon Gerektiren Durumlar


Yeni nesil ADAS donanımlı araçlarda bazı parçaların değişmesi veya onarılması sonrasında araçların ADAS mekanizmasının doğru çalışmaya devam edebilmesi için Kalibre edilmesi gerektiğini göreceksiniz. Bu hata kodları ve Hata lambaları ADAS sisteminin doğru çalışmadığının bir göstergesi olmakla beraber. ADAS kaynaklı risk azaltma sisteminden de faydalanamadığınızın açık bir uyarısıdır.


ADAS kalibrasyonu gerektiren başlıca durumlar şu şekildedir;

Önden Yada Arkadan Çarpışma

Ön - Arka Tampon değişmesi

Ön Camın Değiştirilmesi

Yan Ana Değişimleri

Arka Bagaj ve Bagaj Kapağı Değişimleri

ADAS Kalibrasyonu Nasıl Yapılır ?

ADAS kalibrasyonu yapmak için öncelikli olarak Launch X431 Pro4 Lite cihazına ihtiyacınız vardır. Daha sonrasında yapacağınız kalibrasyon tipine göre ADAS kalibrasyon kitine ihtiyacınız olacaktır. Bu işlem sonrasında Launch X431 Pro4 Lite cihazının ADAS kalibrasyon menüsü yapacağınız işlemler için sizi sırasıyla yönlendirecektir.

Yorumlar

Yorum Yazın