DoIP Nedir

Kategori: Root Tarih:

DoIP, IP tabanlı otomotiv teşhis protokolüdür. DoIP çeşitli ulaşım protokollerini (IP, TCP ve UDP) kullanarak harici test ekipmanları ve otomotiv kontrol üniteleri (ECU) arasında tanılama ile ilgili iletişimi kolaylaştırır.

                                                                

DoIP (İnternet Protokolü Üzerinden Tanılama) Nedir?

DoIP, IP tabanlı otomotiv teşhis protokolüdür.  DoIP çeşitli ulaşım protokollerini (IP, TCP ve UDP) kullanarak harici test ekipmanları ve otomotiv kontrol üniteleri (ECU) arasında tanılama ile ilgili iletişimi kolaylaştırır. DoIP, aracın elektronik bileşenlerine (ECU) İnternet üzerinden erişim sağladığı için araca fiziksel erişim gerektirmeden araçtan uzaktan teşhis verilerini almak mümkün hale gelir.  DoIP yığını tüm yeni nesil Uzaktan Araç Teşhis uygulamaları için bir ağ geçidi görevi görür. DoIP, bir aracın yerleşik ve yerleşik olmayan teşhis sistemleri arasındaki iletişimi destekler. Geleneksel CAN tabanlı tanılama ile karşılaştırıldığında, DoIP, düşük bir donanım maliyetinde çok daha hızlı veri aktarım hızları sağlar.

DoIP Uzaktan Araç Diyagnostiğini Nasıl Sağlar?

DoIP, kendisine bağlı tüm ECU'larda uzaktan araç teşhis yetenekleri sağlar. DoIP protokol yığınını araç için her elektronik kontrol ünitesine tek tek entegre etme maliyetinden ve çabasından tasarruf sağlar.

Diagnostik test aracı, ethernet üzerinden araca diagnostik talepler gönderdiği ve geri diyagnostik yanıt aldığı için kullanılmaktadır.

Otomobil parçalarının akıllı cihazlarla arasındaki artan bağlantı, yeni nesil otomobilleri "tekerlekli bilgisayarlara" dönüştürmüştür. CAN veri yollarının geleneksel otomotiv ağ omurgasının aksine, Ethernet'in yakın gelecekte bunların yerini alması bekleniyor. Otomotiv Ethernet'inin kullanımı, bugünün ve geleceğin otomobillerinde de daha verimli veri aktarımına olanak sağlamaktadır.

       

IP üzerinde UDS ile CAN arasındaki fark 

IP üzerinde UDS(LAN/WLAN):

UDS – uygulama katmanı (ISO 14229-5).

DoIP - taşıma katmanı (ISO 13400-2).

Ethernet – fiziksel katman (IEEE 802.3)

CAN üzerinden UDS:

UDS – uygulama katmanı (ISO 14229-3).

CAN - aktarım katmanı (ISO 15765-2).

CAN – fiziksel katmanı (ISO 11898).

IP üzerindeki UDS, veri formatında hataya daha az eğilimli olması, daha büyük miktar veriyi işleyebilmesi ve veri iletiminin daha uzun gecikme süresinden dolayı CAN Bus’tan daha verimlidir. 

Doip 2017 den sonra daha fazla marka tarafından kullanılmaya başlanmıştır. bu sebeple daha gelişmiş arıza tespit cihazlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özel servislerin, küçük veya büyük tamir atölyelerin elinde mutlaka bulunması gereken en elzem arıza tespit cihazlarından biri olan Thinktool Master 2 ürünümüzü kullanabilirsiniz. 

Ürünümüzü satın almak için linke tıklayabilirsiniz. https://www.sailteknoloji.com/ariza-tespit-cihazlari/347-thinktool-master-2-ariza-tespit-cihazi.html

Aynı Kategoriden

Benzer Yazılar

Yorumlar

Yorum Yazın