NRF24L01- 2.4 GHZ Wireless Alıcı Verici Modülü Nedir? Kullanımı Nasıldır?

Kategori: Genel Tarih:
nrf24l01, 2.4 ghz, wireless, alıcı, verici, modül, alıcı verici modül, wireless modül,

2.4 GHz Wireless Alıcı Verici Modülü Nordic isimli firma tarafından üretilmiştir. Çeşitli hobi, robotik ve endüstriyel projelerde daha çok tercih edilen 2 Mbps haberleşme hızına sahiptir.

Modül 2.4 GHz frekansında kablosuz haberleşme imkanı sağlayan düşük güç tüketimine sahiptir. 

2.4 GHz Wireless Alıcı Verici Modülü mikro denetleyiciler ile SPI ara birimini desteklemektedir. Bir modül 126 taneye kadar modülü desteklemektedir.

SPI iletişiminde temelde dört tane bağlantısı bulunmaktadır. Bunlardan ikisi veri alış verişi için, biri ilave bağlantısı için ve son kalan biri saat sinyali için kullanılmaktadır.

Bu modül aynı zaman da haberleşme imkanını sağlamaktadır. Projenize göre çift yönlü haberleşme yaptırmak için hem alıcı hem de verici olarak kullanabilirsiniz. Böylelikle kablosuz veri aktarımı sağlamış olursunuz.

Modülün alıcı ya da verici durumunda olması kablo bağlantılarını değiştirmez. Bu tüm bağlantılar için geçerlidir.  

Bu modüller NRF24L01 datesheet’inde bulunan referans tasarımı baz alınarak tasarlanıp, üretilmektedir. 

Wireless Alıcı Verici Modülün Genel Özellikleri

  • 2.4 GHz bandında yayın yapar.
  • Ultra düşük güç tüketimi sağlar.
  • Çalışma Voltajı: 1.9- 3.6 V
  • Haberleşme Mesafesi: Açık Alanda 275 M
  • Boyutları  15,34 mm 28,50 mm

2.4 GHz Wireless Alıcı Verici Modüllerini kullanmak genellikle pinlerinin yakın olması ve Arduino uyumsuzluğu yüzünden zordur.

Arduino kartlarında 3.3 V çıkış güçleri düşük olduğundan dolayı 5 V ile beslediğinizde herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Bu şekilde kullanım ile uzun süre standart ve kolay bir kullanım sağlar.

Bu arada unutulmaması gereken Arduino türlerine göre değişiklik göstereceği için pinleri bilmek gerekir. 

2.4 GHz Wireless Alıcı Verici Modülü ile ilgili çok fazla bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Fakat profesyonel bir kullanıcı iseniz zaten cihazın kullanımı ile herhangi bir sıkıntı yaşamadan aktifleştirmeye başlayacaksınız.

Amatör kullanıcılar için ise gerekli talimat ve prosedürlere uymanız halinde sıkıntı yaşamadan kullanıma başlayabilirsiniz. Farklı amaçlar için kullanımda da bazı sitelerden ulaşmak mümkündür. 

2.4 GHz Wireless Alıcı Verici Modülü Arduino ile bağlantısında bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Pinler uyuşmayabilir ya da bağlantı hatası verebilir. Bunun nedeni modülde veya Arduino’da sıkıntı olduğu için değildir.

Sürekli gelen güncellemeler yüzünden bağlantı sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Reset atarak ya da formatla bu sorunu çözebilirsiniz. 

Eğer sıkıntı bağlantıdan kaynaklı değilse modüller arasında haberleşmeme durumu devam ediyorsa pinlerin arasına 3.3 uF ile 10 uF arasında bir kapasite koyarak tekrar deneyin. 

Modülün antensiz menzili 275 metre iken modüle eklenecek harici antenli de bu menzil 1000 metreye kadar çıkabiliyor. 

2.4 GHz Wireless Alıcı Verici Modülü ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamanız durumunda iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için ise WhatsaApp numaramızdan bize yazabilirsiniz.

Etiketler: #nrf24l01   #2.4 ghz   #wireless   #alıcı   #verici   #modül   #alıcı verici modül   #wireless modül  

Yorumlar

Yorum Yazın