PS2 Joystick Modülü Özellikleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Kategori: Genel Tarih:
ps2, joystick, modül, oyun, joystick modülü,

PS2 denetleyicilerindeki ‘analog’ oyun çubuklarına çok iyi benzetilen bir joystick modülü’dür. 

PS2 Joystick Modülü Kendiliğinden merkezlenen (bu da demek oluyor ki joystick’i bıraktığınızda kendini otomatik olarak ortalıyor) yay destekli bir joystick, ve kolay kullanım hissini size de veren rahat bir düğme ya da kapak da diyebiliriz, içerir. Bu yaylardan birine X diğerine Y denilmektedir.

X, Y joystick modülünün amacı 2 eksenli hareketi Arduino’ya iletmektir. Bu, iki bağımsız 10K, her eksende bir tane barındırarak elde edilir. 

Bu potansiyometreler (joystick’in yan tarafındaki iki mavi kutudur), kontrol çubuğu formunda iki eksenli analog giriş sağlayan çift ayarlanabilir voltaj bölücüler olarak kullanılmaktadır.

Joystick kapağını aşağıya doğru bastırdığınızda etkinleşen bir anahtar içermektedir. 

Anahtar dediğimiz, joystick’in arkasındaki küçük siyah kutudur. 

Kapağı aşağı doğru iterseniz, anahtarın kafasını aşağıya doğru iten bir kol göreceksiniz. Kumanda kolu hangi konumda olursa olsun kol çalışır.

Ürünün görselini detaylı incelediğinizde de göreceksiniz. Aşağıda pinleri detaylandırıp maddeler halinde aktarmaya çalışacağız.

XY Joystick Modülü Pin Çıkışları ve İsimleri

GND: Toprak pinidir.

VCC: Modüle güç sağlar. Arduino’nuzdaki 5V çıkışa bağlayabilirsiniz. 

VRx: Kumanda kolunun yatay yönde okunmasını sağlar.

VRy: Kumanda kolunun dikey yönde okunmasını sağlar.

SW: Basmalı düğmeden gelen çıktıdır. Normalde açıktır, düğmeye basıldığında GND’ye bağlayaran LOW çıktı verir. 

Eğer bir robot üzerinde kullanmak isterseniz modülü kolayca iki analog girişe bağlayarak robotunuzu X ve Y eksenlerinden kontrol etmeniz mümkündür. 

PS2 Joystick Modülünün Genel Özellikleri

  • Arduino ve Raspberry Pi uyumlu
  • X ve Y eksenlerinde kontrol
  • Bir adet digital çıkış orta buton
  • Mükemmel hassasiyet
  • Güç LED’i

PS2 Joystick Modülünün Nasıl Çalıştığına Bakalım

Bir joystick’in temel çalışma prensibi, çubuğun konumu  X ekseninden (sağdan sola), Y eksenine (yukarı ve aşağı) bir Arduino’nun işleyebileceği elektronik bilgileri çevirerek çalışmaktadır. 

Şu şekilde anlatalım isterseniz daha kolay anlamanız için, Joystick’in altında yaylı bir mekanizma düşünün sağa sola ve aşağıya yukarıya gitmek için Arduino’ya gerekli kodları gönderip çalışıyor böylelikle ne amaç için olursa olsun kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Arduino kartı 10 bitlik bir ADC çözünürlüğüne sahip olduğundan, her analog kanaldaki değerler o ile 1023 arasında değişebilir. 

PS2 Joystick Modülünün Teknik Özellikleri

  • Çıkışlar:
  • GND: Toprak
  • +5 V: DC 5 V Giriş
  • VRx: Analog Data 1. Eksen
  • Vry: Analog Data 2. Eksen
  • SW: Buton Kontrol

PS2 Joystick Modülünü detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Yukarıda da dediğimiz gibi isterseniz oyun olsun isterseniz de robot vb. cihazların  kontrolünü sağlamak için olsun joystick’in kullanımı oldukça kolay olduğu için sıkıntı yaşamadan kurulumunu yapıp hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Etiketler: #ps2   #joystick   #modül   #oyun   #joystick modülü  

Yorumlar

Yorum Yazın